Hoe is het met het vrije blije kind in jou?

Regelmatig ontmoet ik volwassenen die de vreugde van het vrije blije kind in zichzelf niet meer kunnen ervaren. Verwonderd raken, zich kunnen overgeven aan dat wat er is en met hun aandacht in het moment zijn, is een grote opgave geworden. Ze verlangen naar de puurheid en onbevangenheid van een kind, echter zitten opgesloten in hun eigen “gevangenis”. Ze gaan gebukt onder de zorgen die ze hebben en weten niet meer hoe ze in contact kunnen komen met het spelende kind in zichzelf.

soap-bubble-2000452_960_720Door de ervaringen in het leven is er (vaak onbewust) een onzichtbare muur om hun heen gekomen, ter bescherming van zichzelf en/of om te kunnen overleven. Heel rationeel over emoties spreken, emoties negeren, ervan weglopen of wegstoppen zorgt ervoor dat emoties zich gaan opstapelen. Vergelijk het met een grote diepvries. Telkens als er iets gebeurd is, stop je dat in de diepvries. Een hele tijd gaat het goed, tot het moment dat er door iets onverwachts, (stroomstoring) de diepvries gaat ontdooien. Er heeft een gebeurtenis plaatsgevonden in je leven van een zodanige intensiteit (bijvoorbeeld een overlijden, scheiding, ziekte) dat je er niet aan ontkomt om met je emoties aan de slag te gaan. Je wordt er min of meer toe gedwongen.

Wat doe je als je in zo’n situatie terecht bent gekomen? Hoe houdt je het vol als je wordt geconfronteerd wordt met heftige emoties en de vreugde in je leven even ver te zoeken is? Hieronder 5 tips die kunnen ondersteunen.

  • Geef ruimte aan dat wat er is. Ga bijvoorbeeld voor een spiegel staan en praat over wat je dwars zit en wat je voelt.
  • Ook al heb je er mogelijk geen zin in, ga naar buiten en wandel in de natuur. De natuur werkt heel vitaliserend en je komt letterlijk in beweging.
  • Schrijf in een schrift of in een dagboek wat je meemaakt. Schrijven lucht op. Het maakt je hoofd leeg.
  • Vraag om hulp. Neem iemand in vertrouwen en praat over wat je meemaakt of zoek een coach, therapeut, hulpverlener die je bij dit proces kan ondersteunen.
  • Handig als je dit van te voren al doet. Maak een lijst van dingen waar jij blij van wordt. Waar je van geniet. Wat jou energie geeft. Haal deze lijst tevoorschijn als het even niet zo lekker met je gaat of als je in een moeilijke situatie zit. Doe dan minimaal 1 ding van je lijst. Mogelijk dat jouw dag dan even beter te (ver)dragen is en er een klein lichtpuntje ontstaat.

Nu zul je je misschien afvragen wat emoties te maken hebben met het vrije blije spelende kind in jezelf. Door ruimte te geven aan je emoties, krijg je lucht in je hoofd/lichaam en inzicht in jezelf, je gedrag en je leven. Je maakt dan de weg vrij om meer in contact te komen met wie je bent en het vrije blije kind, dat nog steeds in jou zit, krijgt de ruimte om meer tevoorschijn te komen. Die vreugde, dankbaarheid, innerlijke vrijheid en verwondering die dan vrijkomt, gun ik je volop.


Brigitte van Bourgonje
Mensen inspireren en handvatten aanreiken in hun reis op weg naar zichzelf is mijn passie. Hoe meer mensen op een authentieke wijze leven vanuit hun hart en datgene doen waarvoor ze bedoeld zijn, hoe meer liefde op aarde komt. Daar een bijdrage aan mogen leveren is mijn missie. Een betere wereld begint immers bij jeZelf.

© 2017 Brigitte van Bourgonje – AsmaraKlank,  alle rechten voorbehouden.

Wil je dit artikel geheel of gedeeltelijk gebruiken in een nieuwsbrief of op een website? Dat kan, zolang je een werkende link opneemt naar www.asmaraklank.nl en daarbij vermeld: “Door Brigitte van Bourgonje – AsmaraKlank”.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.