Over AsmaraKlank

B2016a

Muziek en letters hebben me van jongs af aan altijd al gefascineerd. Accordeon spelen en kalligraferen was mijn grote passie. Dit alles veranderde toen de fijne motoriek van mijn handen stagneerde en ik zowel qua beroep als hobby’s voor een grote uitdaging werd geplaatst.

Tijdens een clowncursus kwam ik in aanraking met djabber (fantasietaal). Het was als thuiskomen. De innerlijke vrijheid, de verwondering, de dankbaarheid en de vreugde die ik ervaar als ik zing en improviseer in mijn eigen unieke klankentaal, gun ik ieder mens.

Om meer te weten te komen over de stem en zang volgde ik de opleiding zangpedagogie / zangtherapie in Zeist, waarin de zangscholingsweg van Valborg Werbeck-Svärdström (1879-1972) centraal stond. Deze zangscholing (ook wel Schule der Stimmenthüllung genoemd) schenkt veel aandacht aan de klank en het eigen karakter van klinkers en medeklinkers. In 2009 startte ik mijn stempraktijk. Naast het geven van groepslessen “Ontdek je stem…” begeleidde ik stemproblemen als heesheid, wegvallen van een stem en te zachte spreekstem.

In mijn workshops kreeg ik veelvuldig de vraag gesteld: “Wat doe je als je last hebt van geluid?” Dat deze vraag mijn pad kruiste vond ik niet vreemd, aangezien zingen nauw verbonden is met de oren, het horen en luisteren. In 2013 heb ik onderzoek gedaan naar de fenomenen van overgevoeligheid voor geluid bij personen van 21 – 70 jaar. Van daaruit specialiseerde ik mij als zangtherapeut in het geven van begeleiding bij oorsuizen/tinnitus en leer ik cliënten om zelf de dirigent van hun leven te zijn in plaats van dat het geluid hun leven bepaalt.

Uit eigen ervaring weet ik hoe helend het werken met stem, klank & beweging is en hoe dit op een liefdevolle zachte wijze een impuls kan geven aan iemands innerlijke bewustwording, zelfaanvaarding, genezing & helingsproces. Het is niet voor niets dat in het woord “genezing” het woord “zing” is terug te vinden.

De naam Asmara komt uit het Maleis en betekent Liefde. Klank staat voor klank maken door middel van je stem en/of instrumenten. De klank van jouw hart ont-dekken. Het verklanken van wie je bent, wat je beweegt en waar je naar toe gaat. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is. Zo is dat ook bij mensen. Ieder mens is uniek. De kunst is om vanuit je hart, met het unieke dat je in je hebt, datgene te doen in je leven wat je van nature bestemd bent om te doen en jouw eigen levensmelodie te zingen.

November 2018
Ik zit midden in een overgangsfase van het oude naar het nieuwe. Achter de schermen ben ik de nieuwe website aan het voorbereiden. Na 9 jaar gaat AsmaraKlank alleen verder, zonder de toevoeging stempraktijk. Deze jas ben ik ontgroeid. De focus gaat liggen op Zelf-Bewust-Zijn, met je naam als levenskompas.

Brigitte van Bourgonje
(leraar Zelf-Bewust-Zijn / Wereldoverbrugger)

 

Reacties zijn gesloten.