Door welke bril kijk jij?

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is.....
Dit leuke en eenvoudige spel is bij veel kinderen en ouders zeer geliefd. Het maakt meteen duidelijk dat het geen vanzelfsprekend is dat de ander ziet wat jij ziet. Degene zit, staat of ligt immers op een andere plek, heeft een andere invalshoek en kijkt ook met andere ogen naar de wereld.

Toch weerspiegelt dit spel een fenomeen die in het leven van veel volwassenen onbewust nog steeds afspeelt. Door allerlei gebeurtenissen in het leven (de manier hoe je bent opgegroeid, opgevoed, wat je te horen hebt gekregen, wat je hebt meegemaakt, enzovoort) zijn er figuurlijke brillen ontstaan, die jouw kijken naar jezelf en de wereld beïnvloeden. Veelal weet je niet eens dat er zo'n figuurlijke bril aanwezig is die het beeld dat je ziet kleurt, vertekent en/of vertroebelt.

Anders gezegd, je kijkt niet meer, zoals ik het noem, met de ogen van jouw oorspronkelijke jij, maar door de ogen van bijvoorbeeld hoe anderen jou zien. De ogen van pijn en verdriet, woede en boosheid. De ogen van minderwaardigheid, hoogmoed, onzekerheid, in de steek gelaten voelen, niet gezien worden en noem maar op.

Een onverwachte situatie die je plotseling met jezelf confronteert en uit je vertrouwde comfortzone haalt, kan ervoor zorgen dat een figuurlijke bril die je op hebt, van je neus valt. Door de veranderde kleur, invalshoek of gezichtspunt zie je opeens heel helder hoe de vork in de steel zit. Waar het wringt, welk gedrag je vertoont, waar de pijn vandaan komt, enzovoort. Je ogen zijn geopend en jouw wereld en leven zien er opeens heel anders uit. Zo'n bewustwordingsmoment geeft je de mogelijkheid om je leven te herzien en nieuwe/andere keuzes te maken dan je voorheen deed.

Je hoeft echter niet te wachten totdat een onverwachte situatie zoals bijvoorbeeld ziekte, scheiding, verlies, ontslag je bewust maakt van de figuurlijke brillen die je draagt. Je kunt, als je dat wilt, zelf de keuze maken om de weg naar binnen in jezelf te gaan. Hoe? Kijk bijvoorbeeld eens naar datgene wat als een rode draad door je leven loopt. Makkelijker gezegd dan gedaan, zul je misschien denken. Toch is het niet zo ingewikkeld als dat het lijkt en draag je de oplossing al in je. Je bent je er alleen nog niet van bewust dat in jouw eigen naam de sleutel verborgen zit.

Aan de hand van je naam kun je namelijk op een eenvoudige wijze helderheid krijgen in jezelf en je figuurlijke brillen. Tegelijkertijd kun je ook met je naam op een zachte manier vertroebelingen die jouw zicht belemmeren zuiveren, waardoor je op een gegeven moment neutraal in jouw eigen levensgeschiedenis komt te staan, zonder dat oude patronen en emoties zich steeds blijven herhalen. Het contact met het vrije blije kind in jou herstelt zich en jouw oorspronkelijke jij, degene die je van nature bent, krijgt volop de ruimte om tot expressie te komen.

Wil je meer hierover weten? Kijk dan eens op NaamAnalyse of dit iets is voor jou en/of lees de ervaringen van mensen die de Naamsoefening doen.

©2021 Brigitte van Bourgonje | AsmaraKlank.nl

Dit vind je misschien ook leuk...