Achtergrondinfo New Beginning

Click here for an English version of this page

 

Sterven doe je niet ineens
Maar af en toe een beetje
In liefde voor jezelf
En de mensen om je heen

Ter voorbereiding op wat komen gaat
Een ogenschijnlijk verlies
Wat slechts een geboorte is
In een andere vorm

Een nieuw begin
Van een hernieuwde ontmoeting
Een herinnering van ooit
Toen alles één was
Een geheel
In liefde en verbondenheid
In vertrouwen van wat is en was

© Brigitte van Bourgonje

 

Voor velen is de dood een onderwerp waar niet graag over gesproken wordt. Er heerst een taboe op, een grote angst, terwijl de dood onlosmakelijk verbonden is met het Leven. Sinds mijn 30e levensjaar zet ik me al op verschillende manieren uiteen met dit thema. Door een levensbedreigende ziekte keek ik de dood letterlijk in de ogen en besefte ik hoe kwetsbaar ik ben als mens. Tegelijkertijd ervoer ik een enorme kracht, een drang tot overleven, die ervoor zorgde dat ik alle intensiteit kon dragen. De confrontatie met mijn eigen sterfelijkheid leerde me heel veel over het Leven zelf, in al haar facetten.

Ik kreeg toegang tot een diepe wijsheid, waarvan ik eerder geen idee had dat ze in mij bestond. Kunstzinnige talenten, die al als zaden in mij verborgen lagen, kregen ruim baan om tot bloei te komen. Het is geen makkelijke weg om de diepten van het bestaan te verkennen. Het verliezen van geliefde dierbaren en andersoortige verliezen van groot tot klein, maken de dood steeds meer tastbaar en voelbaar.

Ieder einde is een nieuw begin. Net zoals de rups sterft om als vlinder geboren te worden. Het leven is een continue cirkel van sterven en geboren worden.

In 2006 heb ik voor het eerst een overleden dierbare toegezongen. Het ontstond spontaan toen ik afscheid nam van mijn oma. De verbinding die ik had met mijn oma bleef bestaan, alleen in een andere vorm. Op een heel organische wijze ontvouwde zich het zingen in mijn eigen klankentaal. Het is een oproep van binnenuit, waar ik alleen maar, vanuit dankbaarheid, gehoor aan kan geven. Deze verstilde manier van zingen spreekt rechtstreeks het hart en het gevoelsleven aan. In de loop der jaren heb ik voor diverse mensen in de laatste fase van hun leven en/of bij het overgaan, gezongen en muziek gemaakt.

In maart ontstond bij mij het idee, om samen met Michiel Brandes muziek te laten ontstaan, voor alle mensen die in 2020 zijn heengegaan. New Beginning - Een muzikaal gebaar van liefde werd geboren. De muziek staat op het album Stills of Life.

Dat de klanken van New Beginning je hart mogen raken.

Warme groet,

Brigitte van Bourgonje
Mei 2020