Reacties en ervaringen

Corrie Poldervaart over haar ervaringen met de Naamsoefening

Wat ik merk is dat mijn spreken rustiger is geworden en dat ik eerder mijn grenzen kan aangeven. Mijn zoon maakte me daarop attent, ik was me er zelf nog niet eens zo van bewust. Toen ik erover nadacht, klopte het wel. Voorheen zei ik bij voorbaat al 'JA', als iemand iets vroeg. Ik zorgde altijd voor een ander. Hoewel het me niet altijd lukt, kan ik nu beter bij mezelf blijven. Het ontspannen van mijn tong was een hele opgave. Ik bleef maar slikken. Die slikneiging is nu minder geworden. Ik ben meer op mezelf gericht. Ik kan me meer ontspannen en heb nu het bewustzijn om dingen te laten gebeuren in plaats van er tegen te vechten.

Moche over 'Beter in balans met de kracht van je naam'

Wat deed je besluiten om mee te doen? Ik wilde meer helderheid krijgen over wat mijn echte naam nu is. Is het mijn bijnaam of zijn het de namen die ik bij geboorte heb gekregen. Hoe heb je de workshopserie ervaren? Van de eerste workshop herinner ik me dat ik het gevoel had dat 'er nog niet veel gebeurd was' en het goed was om een vervolg te doen.
In de tweede workshop werd me zo duidelijk dat de bijnaam Moche in het centrum stond tussen de namen van mijn beide grootmoeders in. Het geheel van de namen vormde een lemniscaat met Moche in het kruispunt. Ik kwam erachter dat het tekenen na de meditatie wat ongemakkelijk voor mij was. Ik heb dat 'geweten' aan mijn wisseling van linkshandig naar rechtshandig in de 3e klas van de lagere school. Mijn moeder heeft nog geprobeerd de juf op andere gedachten te brengen (ik kwam van een Montessori school in Heemstede en ging naar een gewone openbare school in Groningen). Voor mij was dit belangrijk. Een tijd lang had ik geen makkelijke verstandhouding met mijn moeder, maar ik merkte hierdoor dat ze wel echt voor me opkwam, ook al had het geen resultaat.
In de derde workshop viel het 'kwartje' echt. Ik had ook meer 'bewustzijn' bij de verschillende onderdelen van tekenen, neuriën (heel prettig en vredig) en ook dat 'plaats krijgen' in mijn lichaam van de twee grootmoeders en de naam Moche als overkoepelend in de tekening. Ik ging naar huis met het gevoel van: het is goed en ik vertrouw op de toekomst met - eventueel - veranderingen.
Ik wil jou hartelijk bedanken voor je zachtmoedige en toch duidelijke manier van overbrengen van de bedoeling van de naamgeving, maar ook van de klank van de woorden en de letters. Het sprak mij erg aan.

Cyrilla Goeijenbier over 'Beter in balans met de kracht van je naam'

Het benoemen/resoneren van IK met mijn Naam versterken mijn centrum. Daardoor voel ik mij steviger en mijn lichaam onderhuids ook meer als grens. Dat is voor mij erg belangrijk om mijn grens in de gaten te houden op alle fronten. Door vaker de Naamsoefening te doen kan ik meer rust in mij zelf vasthouden. Dat merk ik als ik het een paar dagen achter elkaar doe en soms meerdere keren per dag. Het tekenen vind ik altijd leuk. Om zichtbaar te maken wat van binnen is. De klankoefeningen zijn fijn. Vanwege mijn gehoor/evenwicht zing ik bijna niet (meer), daarom was het even wennen. Door de ng klank kon ik na verloop van tijd mijn rug meer gaan voelen, waardoor mijn lichaam steeds meer een geheel wordt en ik er nog beter in kan gaan wonen. Bewustzijn is niet met/in mijn hoofd maar met/in mijn hele lichaam.

Marry Biemond over haar ervaringen met de Naamsoefening

De Naamsoefening heeft me dichter bij mezelf gebracht. Ik begin me er steeds meer van bewust te worden dat ik sterk gericht ben op de buitenwereld. Ik zie en hoor veel. Deels kan ik dit 'parkeren', echter ik blijf daarmee nog wel steeds openstaan voor nieuwe prikkels.
Als ik naar mooie muziek luister, zit ik bij wijze van spreken helemaal met mijn aandacht in het orkest of koor, buiten mezelf. Door het doen van de Naamsoefening keer ik makkelijker terug naar mijn eigen grondvest. Ik kan nu vaker eerst het contact met mezelf maken en dan naar de muziek luisteren. Dit werkt ook tijdens gesprekken of in een drukke omgeving. Het is een weg met vallen, opstaan, vergeten en ineens weer oppakken.
De Naamsoefening werkt bij mij ook heel goed als ik gehaast ben. Ik kan dan terug naar de 'IK' basis. Deels werkt dit al relativerend en zorgt het ervoor dat ik in een andere cadans kom. Ik heb het idee dat ik nog maar aan het begin sta van deze ontwikkeling / bewustwordingsweg. Er is nog veel te leren en nog meer te oefenen. Mij doet een workshop altijd goed. Het frist informatie op, het stimuleert mij om ermee door te gaan en het geeft me verdieping.

Wil jij zelf aan de slag met de Naamsoefening? Ga dan naar Agenda voor een actueel overzicht met activiteiten of maak een afspraak voor een individueel consult. Mijn verhaal met de Naamsoefening lees je hier