De weg van het midden…

Wanneer je in je woonkamer rondkijkt, wat zie je dan?
Een stoel, een tafel, een bank, een kleed, een schilderij? Een vaas met bloemen, planten in potten? Een lamp, een radio? Gordijnen, lamellen, shutters, vitrage? We zijn omringt door allerlei spullen van praktische aard. Spullen waar je blij van wordt (of niet), met mogelijk wat bloemen en planten.

Wanneer je de vorm gaat waarnemen van datgene wat zich in je woonkamer bevindt, wat zie je dan? Kijk rustig rond en laat het even op je inwerken.
Focus je nu op alle rechte en vierkante vormen. Wat staat er in je woonkamer dat een rechte of vierkante vorm heeft? Ga vervolgens op zoek naar voorwerpen die een cirkelvorm hebben. Wat heeft een volkomen ronde vorm in je woonkamer? Waarschijnlijk kom je al snel tot de ontdekking dat er ook een tussenvorm bestaat. Een middenweg van recht en rond in allerlei verschillende soorten en variaties.

Nu je de vormen hebt ontdekt, kun je ze gaan tekenen.
Begin eerst met het tekenen van rechte lijnen. Vervolgens maak je gebogen lijnen. Wat valt je op? Merk je dat het tekenen van rechte lijnen een ander gevoel geeft, dan wanneer je ronde of gebogen lijnen tekent. Wissel nu de rechte en gebogen lijnen eens met elkaar af. Welke lijnen hebben je voorkeur? 

De basis van alle vormen is de rechte en de gebogen lijn. Je kunt dit gemakkelijk vertalen naar de mens. Het rechtlijnige denken. De chaos van emoties in je buik. Het hart als middenweg tussen het denken, het voelen en het doen. Het tekenen van allerlei vormen (ook wel vormtekenen of lijnteken genoemd) brengt je innerlijk in beweging. Het is een scheppende en vitaliserende kracht, die verschillende lagen in je lichaam aanspreekt en in beweging brengt.

Wanneer ik vormtekenen vergelijk met zingen, maakt vormtekenen zichtbaar wat in het zingen onzichtbaar is. Dat vind ik het mooie ervan en maakt dat ik zo graag in beide lesgeef. Vormtekenen en zingen vind ik een heel vruchtbare en helende combinatie. Ze maken samen dat wat aanwezig is in de mens zichtbaar, voelbaar, tastbaar en hoorbaar.

Als mens zijn we op weg van een op ego-gebaseerd bewustzijn naar een hartgedragen bewustzijn. Het hart is de middenweg en de poort naar iets wat vele malen groter is dan je verstand ooit beseffen kan.

Wil je meer weten over vormtekenen?
Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een individueel consult.


Brigitte van Bourgonje helpt volwassenen in verbinding te komen met hun ware natuur, zodat ze datgene in hun leven kunnen doen, waar ze in essentie voor zijn bedoeld. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Ze is docent, begeleider en impulsgever op het gebied van Zelf-Bewust-Zijn en heeft zich gespecialiseerd in NamenWerk en StemWerk.

©2024 Brigitte van Bourgonje | AsmaraKlank.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...