Wat betekent de cirkel voor jou?

Wanneer je erop let, kom je overal om je heen cirkels en ronde vormen tegen. Ronde glazen, bekers en borden. Ronde lampen en klokken. De banden van de auto, fiets, scooter of step zijn rond. Ronde vormen in de natuur, enzovoort.

De cirkel staat symbool voor heelheid, het oorspronkelijke, het begin van de schepping, het “niets”, de leegte, de oneindigheid. Bij een cirkel zijn alle punten van de omtrek even ver verwijderd van het middelpunt. Je voelt meteen het verschil als je in een kring zit of in rijtjes stoelen achter elkaar. De cirkel heeft iets magisch. Het geeft een gevoel van veiligheid, verbinding, vertrouwen. Niet voor niets staat de ring symbool voor het huwelijk, waarin twee geliefden samen een eenheid vormen.

Heb je zin om de werking van de ronde vorm, de cirkel te ervaren?
Pak dan een vel papier + een kleurpotlood en ga aan de slag met onderstaande tekenoefeningen.

  1. Plaats je voeten plat op de grond en adem een paar keer rustig door. Pak je kleurpotlood en teken, met aandacht, een cirkel op het papier. Blijf een aantal malen over de getekende lijn de cirkel maken, totdat je het gevoel hebt dat het voor jou voldoende rond is van vorm.
  2. Teken opnieuw een cirkel, echter nu in de tegengestelde richting ten opzichte van de 1e getekende cirkel. Maakte je de eerste cirkel linksom (tegen de klok in), dan maak je de 2e cirkel rechtsom (met de klok mee).
    Hoe zien jouw cirkels eruit? Wat heb je ervaren? Was er verschil tussen het tekenen van de de 1e en de 2e cirkel?
  3. Neem je kleurpotlood nu in je andere hand en herhaal opdracht 1 en 2. Doe het rustig en niet overhaast.
    Hoe was dat om te doen? Wat gebeurde er in jou? Als je naar alle getekende cirkels kijkt, welke heeft dan je voorkeur?

Bij het tekenen van de cirkels zal je vast hebben opgemerkt dat tekenen iets met je doet. Er gebeurt iets. Er wordt iets in beweging gebracht. Letterlijk ga je meerdere keren over dezelfde lijn van de cirkel. De beleving van het tekenen met je linkerhand zal waarschijnlijk anders zijn geweest dan het tekenen met je rechterhand. Daarbij is er ook nog verschil of je met de klok mee tekent of tegen de klok in. Mogelijk ervoer je blijheid. Mogelijk voelde je weerstand, frustratie. Mogelijk vond je het lastig om met je niet dominante hand te tekenen.

Er valt heel veel te beleven en te ontdekken bij het tekenen van lijnen en vormen. Ook wel lijntekenen of vormtekenen genoemd. Ik word er superblij van en het heeft een enorm helende werking om ermee bezig te zijn. Het geeft rust, ontspanning en inzicht. Je leert jezelf kennen en het tekenen kan een impuls geven aan je innerlijke ontwikkeling en het vinden van je eigen midden. Zeker in de chaotische tijd waarin we nu leven, kan het tekenen van eenvoudige vormen heel helpend zijn om goed gecentreerd te blijven in jezelf.

Wil je meer weten over vormtekenen?
Neem dan contact op voor meer informatie of maak een afspraak voor een individueel consult.


Brigitte van Bourgonje helpt volwassenen in verbinding te komen met hun ware natuur, zodat ze datgene in hun leven kunnen doen, waar ze in essentie voor zijn bedoeld. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Ze is docent, begeleider en impulsgever op het gebied van Zelf-Bewust-Zijn en heeft zich gespecialiseerd in NamenWerk en StemWerk. 

©2024 Brigitte van Bourgonje | AsmaraKlank.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...