Wat was een omkeerpunt in jouw leven?

Wat veranderde je leven compleet of zorgde voor een grote verandering in je leven? Omkeerpunten kunnen je leven behoorlijk overhoop halen. Door een ongeluk, ziekte, plots overlijden van een geliefde dierbare, scheiding, enzovoort, wordt je dagelijkse routine plots onderbroken. Van het één op het andere moment is niets meer hetzelfde en heb je je uiteen te zetten met iets waar je meestal nog geen ervaring mee hebt. Hoe blijf je dan overeind? Hoe ga je dan om met de ontstane situatie? Wat is er nodig?

Wanneer je achteraf op de gebeurtenis terugkijkt zie je pas wat voor impact het heeft gehad. Mogelijk vraag je jezelf af hoe je het allemaal voor elkaar hebt kunnen krijgen om je leven weer op te pakken en/of met dat wat gebeurd is te leren omgaan.

Als ik terugkijk op mijn leven, dan is het uiteenzetten met de gevolgen van de ziekte kanker in mijn 30e levensjaar een groot omkeerpunt geweest. Hoe zwaar en intens het proces ook was, het heeft me ook heel veel gebracht. Om mezelf te helen ben ik gaan tekenen, boetseren, schreef ik gedichten en ben ik gaan bewegen op muziek. Pas in een later stadium kon ik schrijven over wat ik meemaakte en lukte het weer om te zingen. Inzicht krijgen in mezelf, bewust worden wie ik ben, contact krijgen met het kind in mij, was in die tijd een groot houvast.

Het volgen van de clownsopleiding 'Speel wie je bent' heeft in dat proces ook een belangrijke rol gespeeld. Spelen zoals het vrije blije kind dat kan, bleek lang niet zo gemakkelijk te zijn. Er huisden nog heel wat gekwetste kind patronen in mij, waar ik totaal niet van bewust was. In liefde mocht ik die leren omarmen, echter dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Oefeningen haalden me uit mijn comfortzone en hielden me een grote spiegel voor. Wat was dit confronterend en allesbehalve fijn. Halverwege de opleiding vroeg ik me echt af waarom ik 'JA' tegen deze opleiding had gezegd.

Toch zette ik door en kreeg ik totaal onverwacht een groot geschenk. Ik ontdekte het zingen in onzintaal. Dat moment samen met een pianist zal ik niet snel vergeten. Het was alsof alles samenviel. Het voelde als thuiskomen. Ik werd er blij van. Dit was waar ik onbewust altijd naar op zoek was geweest. Later dat jaar begon ik aan de Basisopleiding zangpedagogie/zangtherapie in Zeist en verdiepte ik me in de wereld van de stem, het zingen en alles daarom heen. Hetgeen de basis is van mijn huidige werk.

Nu, 20 jaar later, leeft er in mij een grote wens om mijn kennis en ervaring over te gaan dragen aan de volgende generatie. Zingen met woorden en klanken die niet in de gangbare taal bestaan, is zeker geen onzintaal. Het is wel degelijk een taal en heeft betekenis. Het is een klankentaal, die direct het hart en het gevoelsleven aanspreekt.

Bij het woord 'boom' komt er meteen een beeld van een boom bij je op. Je weet wat ik daarmee bedoel. Bij het woord 'dolmajee' weet je dat niet. De manier hoe je dit woord uitspreekt, bepaalt de gevoelsinhoud van het woord. Het laat de betekenis open voor je eigen invulling. Dat vind ik het mooie eraan. Iedereen kan zingen in zijn/haar eigen klankentaal. Er zit een hele wereld achter verborgen die zo ongelooflijk uitgestrekt is, waar ik nog steeds door verwonderd word.

Wil jij eens kennismaken met Zingen in klankentaal? Maak dan een afspraak voor een individuele les.


Brigitte van Bourgonje helpt volwassenen in verbinding te komen met hun ware natuur, zodat ze datgene in hun leven kunnen doen, waar ze in essentie voor zijn bedoeld. Een betere wereld begint immers bij jezelf. Ze is docent, begeleider en impulsgever op het gebied van Zelf-Bewust-Zijn en heeft zich gespecialiseerd in NamenWerk en StemWerk. 

©2024 Brigitte van Bourgonje | AsmaraKlank.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...